

El Projecte MUSSOL del GNO (Grup de Naturalistes d'Osona) te com objectiu l'estudi i conservació de mussol comú (Athene noctua) a Osona. Les àrees d'estudi són dues: Gurb i el polígon comprès entre les poblacions de Manlleu, Roda, Torelló i Santa Maria de Corcó (L'Esquirol). En aquesta segona àrea és on treballem en Guillem Mas, en Josep Roca i jo mateix. Les accions desenvolupades consisteixen en censos anuals, col·locació de caixes niu, alliberament d’individus, ja sigui per mètode directe o en ocasions mitjançant hacking i trampeig de micromamifers.
Les causes de regressió d’aquesta espècie, com la de molts altres rapinyaires i aus en general rau en el canvi d’usos del sòl (canvis en activitats agrícolo-ramaderes, abandonament de camps, reducció de marges en passar de d’explotacions extensives a intensives...), manca d’emplaçaments aptes per la nidificació (tala d’arbres de gran edat amb cavitats que permeten la nidificació, restauració de cases i masies i dels seus teulats...), usos d’insecticides i verins, atropellaments i competència directa o indirecta amb altres espècies.
En la zona d’estudi de L’Esquirol s’ha pogut apreciar en els darrers anys que l’àrea de distribució del mussol comú s’ha anat reduint progressivament. Gran part dels esforços van encaminats a frenar aquesta tendència o invertir-la.
Una de les tasques realitzades és informar als propietaris i arribat a acords tant per la col.locació de les caixes, com per la consevació d'aquells aspectes de les finques que puguin afavorir el patrimoni natural en general i l'espècie en concret.