Benvinguts al meu blog personal
Aquest espai ha estat pensat per mostrar fotografies, exposar treballs personals i activitats desenvolupades a la natura, així com experiències viscudes al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. També curiositats i informació sobre diverses espècies, principalment de fauna.
FOTOGRAFIES
Totes les fotografies del blog son pròpies. Si hi esteu interessats, necessiteu fotografies pels vostres treballs o altres usos no dubteu de posar-vos en contacte: golfomega@hotmail.com
Si utilitzeu alguna de les fotografies del blog, citeu-ne l'autor i la procedència.
Si utilitzeu alguna de les fotografies del blog, citeu-ne l'autor i la procedència.
21 de nov. 2007
DOS XOTS
Imatges del mateix xot (Otus scops) abans i després del tractament.
Una de les activitats desenvolupades en el marc del Projecte Mussol ha estat la col•locació i seguiment de caixes niu. Jo m’encarrego del seguiment d’una vintena de caixes de la seixantena que hem repartit a l’àrea d’estudi. Enguany no hi ha hagut sort i cap de les caixes ha estat ocupada per mussol comú (Athene noctua), fet normal i esperable ja que el primer any no acostumen a ocupar-les. De les vint caixes si hem detectat activitat alimentària en una d’elles. Tot i que no està confirmat sospitem que es pugui tractar d’un mussol. En aquesta s’hi ha trobat en tres ocasions rastres alimentaris: un petit fragment de cua reptiliana, restes de passeriforme i un ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus), a més d’una egagròpila de color grisós amb restes d’ossos de micromamifer (encara per examinar i determinar).
Tot i que no hi hagi nidificat cap mussol, un alt percentatge de les caixes, entorn el 70% han estat ocupades per altres espècies. Una d’elles és la mallerenga carbonera (Parus major). En les diferents rondes de seguiment si es detectava material a les caixes s’eliminava, sempre i quan no hi haguessin signes evidents de posta, això només va passar en tres ocasions. Les mallerengues van nidificar 7 cops, en 6 caixes diferents, va ocupar el 25% de les caixes.
L’altra espècie remarcable que va nidificar és el xot (Otus scops), un rapinyaire nocturn de mida semblant a la del mussol, però en aquest cas és una espècie migrant, que hiverna a l’Àfrica. Segurament per aquest motiu no te el període d’”habituament” que presenta el mussol comú per ocupar les caixes. Els xots van ocupar 6 caixes, on van nidificar.
Una d’aquestes parelles de xots va ocupar una caixa on anteriorment havia nidificat una mallerenga carbonera, sense deixar-nos oportunitat d’eliminar el material utilitzat per aquesta per construir el niu, per altra banda els xots no utilitzen cap mena de material per nidificar. La majoria de passeriformes son portadors de mal•lòfags, ectoparàsits de les aus, que s’acumulen en el material que utilitzen per fer els nius, i van atacar indiscriminadament als polls de xot.
De 5 ous van néixer 3 polls. Per casualitat, tot i que no s’hauria de fer, quan el primer poll ja havia volat, vaig anar a revisar el dos que quedaven i vaig poder apreciar el problema del paràsits. Els mal•lòfags recobrien les parpelles dels dos polls, un més severament afectat que l’altre, de rascar-se amb les urpes s’havien produït laceracions i crostes a les parpelles i cap, impedint pràcticament obrir els ulls.
Els polls van ser retirats del niu i traslladats al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, on després del tractament es van recuperar perfectament. Van ser alliberats de nou al mateix punt on havien estat retirats del niu.
De no haver actuat, de ben segur que els dos xots haguessin quedat impedits de visió, i en conseqüència no s’haguessin pogut desenvolupar en llibertat, i no els esperava res més que la mort.
Moltes gràcies a tot l’equip del CRFS Torreferrussa!