Benvinguts al meu blog personal

Aquest espai ha estat pensat per mostrar fotografies, exposar treballs personals i activitats desenvolupades a la natura, així com experiències viscudes al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa. També curiositats i informació sobre diverses espècies, principalment de fauna.

FOTOGRAFIES

Totes les fotografies del blog son pròpies. Si hi esteu interessats, necessiteu fotografies pels vostres treballs o altres usos no dubteu de posar-vos en contacte: golfomega@hotmail.com
Si utilitzeu alguna de les fotografies del blog, citeu-ne l'autor i la procedència.

10 de set. 2008

Nova amenaça pels nostres rius: la Llagosta Autraliana d'aigua dolça

Llagosta australiana d’aigua dolça (Cherax quadricarinatus)

El cranc de riu Cherax quadricarinatus conegut com a llagosta australiana d’aigua dolça o cranc de riu de pinces vermelles és un astàcid originari del nord-est d’Austràlia i Nova Guinea, actualment la seva distribució ha augmentat espectacularment degut a la rellevància que ha pres en el món de la aqüicultura, tant per la seva utilització a nivell gastronòmic com en aquariofília.
Tractant-se d’un cranc de riu bentònic sembla ser que en el seu hàbitat natural els cursos fluvials presenten un règim semblant als mediterranis, i durant les èpoques de poques precipitacions s’acumulen en gorgs amb aigua on esperen de nou les pluges.
Es per tant, una espècie amb poca agressivitat intraespecífica, aquest fet fa que tolerin densitats d’individus gens menyspreables, podent assolir en el camp de l’astacicultura densitats de fins a 50 individus per m3 i mantenir una desena d’individus en un aquari de mida petita-mitjana.
Assoleixen una mida màxima de 20 centímetres (des del rostre al tèlson) i una mida de pinces més que considerable, aquest fet converteix els individus grans en animals manipulació perillosa. Aquests individus grans poden arribar a pesar 250 gr.
Per aquests motius l’espècie suposa un important augment de productivitat potencial de les explotacions d’astacis, i proliferen les astacifactories dedicades al seu cultiu arreu del món. Sembla ser apreciada des del punt de vista gastronòmic i es paga a nivell de consumidor al voltant dels 20 – 25 dòlars el Kg. A més és una espècie poc exigent des del punt de vista de la qualitat de l’aigua. Accepta aigües dures o toves, nivells moderats de matèria orgànica i uns nivells d’oxigen superiors als 5 mg/l.
Suporta uns rangs de temperatura d’entre els 10 i 35ºC, amb els òptims entre 23 i 29ºC. A 25ºC assoleix la mida comercial (50 gr.) als 6 mesos.
Rep el nom de cranc de riu de pinces vermelles per una taca d’aquesta coloració que presenten els mascles a les pinces, taca que no presenten les femelles.
Segons diverses fonts, els graus de tolerància varien els seus valors extrems, però queda molt clar que és una espècie de gran adaptabilitat i resistència.
Desde fa temps es poden adquirir per internet i últimament es poden adquirir en botigues especialitzades sense cap tipus de restricció. Tractant-se d’una espècie potencialment invasora que podria seguir causant importants desequilibris als nostres ecosistemes fluvials, s’ha de demanar molta cura i sentit comú a aquelles persones que adquireixin exemplars d’aquesta espècie.